Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chłodzenie + wymiana pasty termoprzewodzącej

Nvminer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam procesor I5 2500k i aktualnie box'owe chłodzenie. Chce więc się przesiąść na coś innego. Planuje zakupić SilentiumPC Fortis i pytanie, czy powinienem przy tym także wymienić pastę. Nie jest to dla mnie jakiś duży wydatek, więc pytanie czy coś to zmieni? Jak tak, to planuje kupić pastę Zelman ZM-STG2

Budżet na chłodzenie to 200-250zł (Nie będę się w OC bawił)

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz robić o/c to po co ci nowe chłodzenie?

No po to jełopie że box wyje jak zarżynana godżilla. Puści na pasywie albo na 800obr i będzie cicho i chłodno. Możesz szukać mugena 2 i AS 5

Opublikowano

Posiadam procesor I5 2500k i aktualnie box'owe chłodzenie. Chce więc się przesiąść na coś innego. Planuje zakupić SilentiumPC Fortis i pytanie, czy powinienem przy tym także wymienić pastę. Nie jest to dla mnie jakiś duży wydatek, więc pytanie czy coś to zmieni? Jak tak, to planuje kupić pastę Zelman ZM-STG2

Budżet na chłodzenie to 200-250zł (Nie będę się w OC bawił)

No to jak w o/c się nie bawisz to sprzedaj 2500k i kup 2400/3450. 2500k z miejsca daje się na 4.5GHz przy coolerze innym niż box. Polecam ci kupić maczo:

https://www.cooling.pl/thermalright-hr02-macho-rev-2,produkt,553661.html?from_category=103_78_211

On jest dość duży i może ci się nie zmieścić. Jaką masz obudowę>

Opublikowano

Po pierwsze wyje, po drugie jak jest gorąco (Jak teraz) to osiąga konkretne temperatury, więc zapobiegawczo wolę zmienić i mieć spokój i z chałasem i z dźwiękiem.

Nie chce sprzedawać procka, który sprawdza się idealnie. OC wolę nie robić, bo się nie znam i nie chce niczego spalić. Jak się nie znam, to się nie dotykam, proste

Obudowę mam zelman z9 u3 tzn z oknem z boku

Swoją drogą czy jest różnica między I5 2500k bez OC, a tymi 2 co podałeś?

Opublikowano

3450 jest wydajniejszy 5-10% od 2500k stock, ale jako że 2500k można nieźle wyżyłować to jego się poleca.

2500k - Odblokowany mnożnik do o/c

2400/3450 - częściowo zablokowany mnożnik. Na P67/Z68/Z77 można zwiększyć mnożnik o bodajże x5 + podkręcić przez BCKL.

Opublikowano

Hm.. Nie opłaca się teraz chyba wymieniać procesora, więc powoli zacznę bawić się w OC. W każdym razie dzięki za pomoc. : )

Nie będzie to jednak ekstremalne OC, więc pytanie, czy jest sens wykładać te 200zł na chłodzenie. Fortis ponoć nie jest najgorszy i powinien wystarczyć

Opublikowano

Nie no raczej granic możliwości nie osiągnę. Lepiej nie ryzykować jak się człowiek nie zna. : )

Teraz kwestia tej pasty, czy jak zdejmę box'owe chłodzenie to lepiej będzie nałożyć nową (Czy wgl trzeba). Będzie jakaś różnica jak kupię pastę dobrej marki, a jak zostawię tą crapną co była razem z procesorem?

Opublikowano

Zmywasz starą pastę alkoholem etylowym (nie dosłownie, tylko na chusteczkę alkohol etylowy nalewasz i czyścisz), a nową pastę zakładasz metodą X. Różnica zawsze jakaś jest. Ja po wymianie pasty na STG-2 uzyskałem 5*C mniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...